top of page

 

Rotarytoveruus

Rotary on ainutlaatuinen järjestö ja yhteisö. Hyväntekeväisyys ja nuorisovaihto ovat näkyviä ja tärkeitä osia rotaritoimintaa, mutta rotarius on paljon muutakin. Vuonna 1905 ensimmäisen klubin perustanut Paul Harris kumppaneineen nimesi rotarien ydinarvoihin toveruuden. Yli sadan vuoden aikana rotaritoiminnan kautta on solmittu lukuisia elämän mittaisia ystävyyksiä.

Tuusulan Rotaryklubin perustajajäsen Jaakko Pentikäisen muistelmateoksessa ”46 vuotta (1964–2010) rotaryna kuvin ja sanoin” on käsin kosketeltavissa rotarien syvä toveruus, ystävyys ja yhteisöllisyyden tunne. Muistelmissa ei keskitytä tehtyihin lahjoituksiin tai toteutettuihin hankkeisiin, vaan rotariveljeyteen. Siihen aikaan naiset, sisaret, olivat Tuusulassa rotaritoiminnassa mukana oman Inner Wheel -yhteisönsä kautta, joka oli ja on vielä tänäkin päivänä iso ja tärkeä osa rotariyhteisöä.
50-vuotishistoriikissa Inner Wheelista löytyy lisää tästä linkistä.

Kuvat Jaakko Pentikäisen muistelmista.

Yhteistä aikaa on järjestetty vuosien aikana teatteri- ja museoretkien, yhteisten ulkomaanmatkojen ja vuosittaisten saunailtojen ja pikkujoulujen muodossa. Klubi on järjestänyt myös muun muassa omia golfturnauksia. Yhdessä on tehty lisäksi monia vierailuja erilaisiin yrityksiin. Yhteisistä yritysvierailuista pääset lukemaan lisää vuositeemaan liittyvästä tekstistä tästä linkistä.

Kuvia yhteisistä hetkistä.

Viikoittaisilla kokouksilla on jäsenille myös suuri merkitys. Ennen
kokousta klubilaiset syövät yhdessä päivällistä ja pääsevät keskustelemaan keskenään. Monelle pitkäaikaiselle jäsenelle hyvät pöytäkeskustelut ovat jääneet erityisesti mieleen.  

 

 

”Ateria-aikaan on aina vilkas keskustelu. Me emme
puhu politiikasta emmekä uskonnosta, vaan oikeastaan
kaikesta muusta”  

 

Ilkka Ertimo 

 

Kaikilla rotareilla on sama lähimmäisen auttamisen asenne. Sen lisäksi, että autetaan oman paikkakunnan yhteisöä, sama auttamisen asenne on klubin sisällä. Klubilaiset edustavat monien eri ammattialojen osaajia, ja jos jollain klubilaisella on pulma, aina joku tovereista osaa auttaa. 

Osana rotaritoimintaa on vuosien varrella ollut myös kansainvälinen rotariyhteisöllisyys. Jos oman klubin viikkokokoukseen ei ole päässyt ulkomaanmatkan vuoksi, kokouksia on aikaisempina vuosina paikattu ulkomailla paikallisessa klubissa. Rotarit ovat vielä nykyäänkin tervetulleita toisten klubien kokouksiin ympäri maailman.

Rotaritoiminta on myös yhdessä tekemistä. Yhteiset toiminnalliset tapahtumat luovat tiivistä ryhmähenkeä ja niiden kautta pääsee
samalla tutustumaan vieläkin paremmin rotariveljiin ja -siskoihin. 

 

”Projektien yhteydessä tutustumme toisiimme entistä paremmin
ja usein huumori säestää fyysisiä ponnisteluja. Hiki virtaa ja
kunto nousee.” 

 

Asta Juntunen 

 

Tässä lopuksi vielä video yhteiseltä Tuusulanjärven kulttuuriristeilyltä,
jonka Juha Jäntti järjesti rotaritovereilleen. Videolla Juha Jäntti lausuu
Eino Leinon runon.

Pitkään toiminnassa mukana olleiden rotariveljien ajatuksia ja rotarikokemuksia pääset kuulemaan videoiduista haastatteluista, jotka toteutettiin Gustavelundissa historiikkia varten syksyllä 2021. Videoihin pääset tästä linkistä.

bottom of page