top of page

 

New Generation Exchange

New Generation Exchange vaihto-oppilasohjelman kehittivät yhdessä Tuusulan Rotaryklubin Juha Laine-Ylijoki ja hänen kollegansa Brasiliasta. Uusi vaihto-oppilasohjelma oli sen alussa suunnattu 18–25-vuotiaille nuorille. Ohjelma käynnistyi vuonna 1987 ja Laine-Ylijoki toimi vahvasti sen parissa vuoteen 1997 asti. Ohjelmaa alettiin testata Suomen ja Brasilian välillä lähettämällä ensimmäisiä vaihto-oppilaita kuuden viikon pituiselle vaihtojaksolle. Pian vaihto-ohjelmaan liittyivät myös Sveitsin rotarit. Tulevien vuosien aikana vaihto-ohjelma muodostui osaksi rotarien maailmanlaajuista toimintaa.

Ajatus uuteen vaihto-ohjelmaan lähti siitä, että haluttiin tarjota myös korkeakouluikäisille oman alansa uuden sukupolven johtajille mahdollisuutta lähteä rotarien kautta vaihtoon. Yläikärajan nostamisen myötä jo opintojensa loppuvaiheillakin oleville opiskelijoille avautui mahdollisuus lähteä vaihdon kautta kartuttamaan tietoa ja osaamistaan ennen työelämään siirtymistä. Uuden nuorisovaihto-ohjelman korkeampi ikäraja mahdollisti ohjelman muokkaamista paremmin tulevaan ammattialaan sopivaksi.

vaihto.jpeg

Vaihtarit Suomessa

New Generation -vaihto-oppilaille räätälöidään vaihdon ajaksi yhteistä ohjelmaa, joka sisältää ammattialojen mukaan valittuja vierailuita kohdemaassa. Jos vaihto-oppilaat asuvat eri puolilla maata, silloin isäntäperheiden rotarit järjestävät myös yksittäistä ohjelmaa omien ammattialojensa mukaan.

 

”Mieleeni on jäänyt, kun lähdimme vaihtareiden kanssa Kittilään ja kävimme siellä Särestöniemi -museossa tutustumassa suomalaisen taiteilijan töihin. Kaikki vaihto-oppilaat, eivät vain kuvataideopiskelijat, ihastuivat niin kovasti esillä olevaan värimaailmaan, että eihän heitä meinannut saada sieltä lähtemään pois.” 

 

”Arkkitehtiopiskelijoille valikoitui vierailu Tallinnaan tutustumaan paikalliseen arkkitehtuuriin. Oli ilo seurata, miten selvää oppia matkan kautta opiskelijat saivat.
Siellä alettiin heti kuvaamaan ja piirtämään paikallisen arkkitehtuurin innoittamana.” 

 

Juha Laine-Ylijoki

Korkeampaa ikärajaa ja ammattialojen mukaan räätälöityä ohjelmaa lukuun ottamatta New Generation -vaihto-ohjelma toimii nuorille samaan tapaan kuin muukin nuorisovaihto. Rotarit majoittavat vaihto-oppilaan koteihinsa ja hoitavat muutkin kulut kohdemaassa. Vaihto-oppilaiden tarvitsee kustantaa vain oman matkavakuutuksensa ja lentolippunsa.

Nykyään Juha Laine-Ylijoen käynnistämä ohjelma on edelleen täysissä voimissaan ja osana kansainvälistä rotaritoimintaa. Nimi on vuosien saatossa muokkaantunut muotoon New Generation Service Exchange, ja se on nykyään tarjolla ammattilaisille ja opiskelijoille kolmeenkymmeneen ikävuoteen asti.  

”Vielä toisinaankin tulee muistelevaa palautetta vanhoilta vaihto-oppilailta
hienoista kokemuksista ja elämyksistä.” 

 

Juha Laine-Ylijoki

bottom of page