top of page

 

Kunniajäsenyys

Kunniajäsenyyttä ehdotetaan muiden klubilaisten toimesta hallitukselle, joka tekee asiasta päätöksen. Tuusulan Rotaryklubissa kunniajäseniä ei ole vielä ollut kovin montaa, eikä vielä toistaiseksi kertaakaan kahta samaan aikaan. Kunniajäsenyyden ovat tähän mennessä saaneet jäsenet Viljo Puustjärvi, Teuvo Tyllilä, Jaakko Pentikäinen, Aimo Heinaro ja Juha Laine-Ylijoki. Kunniajäsenyydellä halutaan huomioida jäsenten saavutuksia, vaikka tiedetään, ettei kukaan halua itsestään tehdä numeroa. Kunniajäseniksi on ehdotettu ja valittu pitkään mukana toiminnassa olleita ansioituneita jäseniä. Tämä on ollut muiden klubilaisten tapa osoittaa heille erityistä arvostusta.

Viljo Puustjärvi

Tuusulan Rotaryklubin hallitus valitsi professori Viljo Puustjärven heinäkuussa 1995 klubin historian ensimmäiseksi kunniajäseneksi. Viljo oli yksi Tuusulan klubin perustajista ja hänen rotaryjäsenyytensä alkoi samana vuonna, eli 1971. Viljo toimi klubin presidenttinä toimintakaudella 1974–1975.

Viljon vaimo, Aino Puustjärvi, järjesti kotonaan 1974 Tuusulan Inner Wheelin perustamiskokouksen 12 jäsenen voimin. Lisää Inner Wheelistä löydät historiikista täältä

Jaakko Pentikäinen kuvaa rotaryvuosien muistelmissaan Viljoa seuraavasti:

”Viljo Puustjärvi oli todellinen tiedemies. Hän oli sitä jo koko olemukseltaan. Hänen suorittamansa tutkimukset olivat äärettömän merkittäviä. Hän oli turvemies, joka tunsi alan, kuin omat taskunsa. Hän oli myös suosittu asiantuntija kasvihuonealalla, mutta ihmisenä hän oli mitä parhain. Hän oli aina iloinen ja hymyilevä. Hän oli myös erittäin kielitaitoinen. Hän opetti jopa saksaa kieliopin suhteen. Hän oli aina mukana, jos ja kun pidimme jotakin hauskaa, sekä illanistujaisissa, että muissa tilaisuuksissa. Siinä suhteessa hän poikkesi normaalista miehestä, että hän oli todellinen seuramies.”

Viljo Puustjärvi, 1974-1975.JPG
MAtti Kostiainen ja Viljo Puustjärvi.jpg

Professori Viljo Puustjärvi. Toinen kuva Jaakko Pentikäisen muistelmista, kuvassa myös Matti Kostiainen.

 

 

Teuvo Tyllilä

Pankinjohtaja Teuvo Tyllilän johdolla kasattiin ydinjoukko, jonka toimesta Tuusulan Rotaryklubi 1971 perustettiin. Tyllilä toimi klubin presidenttinä toimintakaudella 1991–1992 ja hänet valittiin klubin kunniajäseneksi maaliskuussa 1999.

Jaakko Pentikäinen kirjoittaa rotaryvuosien muistelmissaan myös Teuvo Tyllilästä. Hän kertoo Tyllilän olleen erittäin sydämellinen ja järjestelmällinen ihminen, joka puheissaan saattoi kuitenkin käyttäytyä epäsovinnaisesti. Pentikäinen kertoo Teuvo Tyllilän kuitenkin olleen sydämeltään erittäin ystävällinen ja mukava ihminen, ja että he ystävystyivät reserviupseeritoiminnassa. Jaakko Pentikäinen kertoo, että Tyllilän kanssa oli mukava tehdä yhteistyötä, ja lisää, että hän oli suoraluontoinen ja politiikassa hyvin tasapuolinen.

Tevo Tyllilä, 1991-1992.JPG
Arto Palen ja Teuvo Tyllilä.jpg

Pankinjohtaja Teuvo Tyllilä. Oikeanpuoleinen kuva Jaakko Pentikäisen muistelmista, kuvassa myös Arto Palen.

Jaakko Pentikäinen

Jaakko Pentikäinen liittyi alun perin Vihdin Rotaryklubin jäseneksi vuonna 1964. Muutettuaan Tuusulaan, Pentikäinen oli aktiivisesti mukana perustamassa klubia Tuusulaan. Teuvo Tyllilän johdolla kasattiin ydinjoukko, jonka toimesta klubin toiminta käynnistettiin vuonna 1970. Klubin viralliseksi perustamisvuodeksi tuli lopulta 1971. Lisää klubin perustamisesta pääset lukemaan täältä

 

Pentikäinen toimi klubin presidenttinä toimintakaudella 1984–1985. Hänet valittiin klubin kunniajäseneksi syyskuussa 2004.  

 

Jaakko Pentikäinen on kirjoittanut muistelmateoksen pitkästä rotaryjäsenyydestään nimeltään ”J.E.P muistelee – 46 vuotta (1964–2010) rotaryna kuvin ja sanoin”. Jaakon poika, Jukka-Pekka Pentikäinen, liittyi Tuusulan Rotaryklubiin vuonna 2011 ja toimi isänsä jalanjäljissä myös presidenttinä toimintakaudella 2019–2020.

Jaakko.png
J.E.P. kansi.JPG
Jaakko ja vaimo terttu-liisa tepu.JPG

Jaakko Pentikäinen. Kuvat Jaakon muistelmateoksesta. Alin kuva on Jaakko Pentikäisestä ja hänen vaimostaan Terttu-Liisasta.

Aimo Heinaro

Aimo Heinaro liittyi rotareihin vuonna 1969. Heinaro toimi Tuusulan klubin presidenttinä toimintakaudella 1992–1993. Hänet valittiin kunniajäseneksi tammikuussa 2017.  

 

Jaakko Pentikäinen kuvaili Heinaroa muistelmissaan vuonna 2011 näin: 

 

”Aimo Heinaro on todellinen suoraselkäinen suomalainen upseeri, joka vapaaehtoisena suoritti vastuullisia tehtäviä sotatantereella. Hän oli ja on erittäin merkittävä sotilasjohtaja. Hän oli varuskuntapalveluksen lisäksi ulkomailla sotilasasiamiehenä, kuten Berliinissä. Hän on ihana ja miellyttävä seuramies ja todella tunnollinen rotary. Hän hoitaa sotaveteraanien puheenjohtajuutta Tuusulan veteraaniedustossa. Hän kuuluu arvostuslautakunnan parhaimmistoon.”

Aimo Heinaro.png
aimo heinaro ja teuvo tyllilä.JPG

Aimo Heinaro. Oikeanpuoleinen kuva Jaakko Pentikäisen muistelmista. Kuvassa myös Teuvo Tyllilä.

 

Juha Laine-Ylijoki

Juha Laine-Ylijoki liittyi Tuusulan Rotaryklubiin vuonna 1976. Laine-Ylijoen isä oli Järvenpään klubin perustajia. Kutsun tullessa järjestö oli hänelle jo tuttu, ja hän lähti toimintaan mukaan. Juha Laine-Ylijoki on toiminut presidenttinä kunnioitettavat kolme kertaa: toimintakausina 1987–1988, 2013–2014 ja 2015–2016. Hänet valittiin kunniajäseneksi kesäkuussa 2019.  

 

Risto Rämö onnitteli Juha Laine-Ylijokea kunniajäsenyyden myöntämisen yhteydessä pitämällään puheella seuraavin sanoin: 

 

Tämä on hengästyttävä tarina.

Edessänne seisoo mies, joka 43 rotaryvuoden aikana on maksanut jäsenmaksuja yli 7 000 euroa, osallistunut vaimonsa Liisan kanssa erilaisiin tapahtumiin yli 10 000 euron edestä ja ehtinyt olla kolme kertaa rotaryklubimme presidenttinä. Nämä kolme kautta lienevät ainakin Suomen ennätys, jollei peräti maailman!

Juha tunnetaan klubissamme aktiivisena, huumorintajuisena ja erittäin asiantuntevana jäsenenä. Juhaa on kannattanut kuunnella hyvinkin tarkoin, sillä joskus on jopa rivien väliin kätketty nerokasta sanomaa!

Juha ei ole ollut kantava jäsen vain omassa klubissamme, sillä hänen kansainvälinen rotaryvaikuttamisensa on ollut merkittävää. Hän palveli Suomen rotareiden monipiiriorganisaatiossa 12 vuotta. Monipiiriorganisaatio suunnittelee, organisoi ja toteuttaa koko vaihto-oppilasprosessin. Sen budjetti oli aikanaan suurempi kuin Suomen Rotary ry:n. Juha oli 5 vuotta tämän organisaation varapuheenjohtajana ja vastasi vaihto-oppilastoiminnan lisäksi myös taloudesta.

Ensimmäiset kaksi vuotta hän vastasi Suomen ja itäisen USA:n vaihdosta. Vastuualue laajeni ja käsitti pian Väli- ja Etelä Amerikan. Aluksi vaihtoon lähetettiin vuosittain viisi oppilasta ja vastaava määrä tuli myös Suomeen. Toiminnan kasvaessa aktiivisuus lisääntyi Argentiinan, Equadorin, Perun, Brasilian ja Meksikon kanssa ja oppilasmäärä nousi jo yli 50:een.

Voimme vain kuvitella tähän liittyvän työmäärän: jokainen vaihto oli erikseen sovittava kohdemaan asiamiesten tai -naisten kanssa. Juha valitsi, koulutti ja seurasi jokaisen oppilaan elämää kohdemaissa. Hän kantoi vastuuta myös tänne saapuneiden hyvinvoinnista.

Eikä tässä vielä kaikki: Juha kehitti rotareille aivan uuden vaihtomuodon, New Generation Exchangen. Vaihto oli suunnattu 19–25-vuotiaille. Kuuden viikon ajaksi kesä-heinäkuussa lähti 20–25 opiskelijaa Brasiliaan ja vastaava määrä tuli sieltä Suomeen. On vaikea hahmottaa sitä työmäärää, jonka isäntäperheiden löytäminen, ohjelman suunnittelu ja sen toteutus vaativat! Tämä vaihe on varmasti vaatinut suurta ymmärrystä ja joustavuutta myös Liisa-puolisolta! Liisalle tästä erinomainen kiitos!

Tämä vaihtomuoto levisikin suhteellisen laajalle ja sitä tietysti edesauttoivat Juhan aiheesta pitämät esitelmät kansainvälisissä Rotary-konventioissa. En tyhjennä koko pajatsoa kerralla, sillä tarkkaavainen uusi presidentti tai tuleva presidentti huomaavat varmasti tässä erinomaisen ohjelmamahdollisuuden.

En tuossa alussa maininnut erästä rahanmenoa, jonka Juha myös tunnollisesti suoritti. Huvittavaa on se, että perimme häneltä poissaolomaksuja, vaikka hänen aktiivisuutensa ja rotarytoimintansa edellä kuvatuissa tehtävissä olisivat kevyesti yltäneet 500 %:n läsnäoloon!

Tänään on hienoa olla paikalla, kun Sinusta Juha tehdään klubimme uusi kunniajäsen. Ei ole tarvittu suljettuja lippuäänestyksiä, sillä olet Juha tämän kunnian ehdottomasti ansainnut.

Paljon onnea, aika velikulta!

Juha.png
juha.JPG
Kopio tiedostosta Juhlavieras.jpg

 Juha Laine-Ylijoki vuosien varrella. Keskimmäinen kuva Jaakko Pentikäisen muistelmista.

bottom of page